Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijbelstudie

19 december 2023 | 19:30 - 21:00

Bijbelstudie

De naaste als jezelf

Naastenliefde is in de kerk een graag gebruikt woord. Dat heeft waarschijnlijk, naast andere dingen, ook te maken met de praktische kant ervan. De liefde tot de naaste kan ons leven handen en voeten geven en daar houden we van.

In de Bijbel heeft de naastenliefde te maken met de wet. ‘Gij zult niet doden, niet echtbreken, niet stelen, niet begeren wat van een ander is, uw vader en moeder eren’ zijn geboden die met die liefde te maken hebben. Liefde is niet zozeer een fijn en romantisch gevoel maar veel meer een houding die het leven van die ander dient.

De wet wordt samengevat in de bekende regel God lief te hebben boven alles en de naaste als onszelf. Hier komt die liefde in een kader te staan. Niet al te eenvoudig want God lief hebben boven alles is een moeilijke gedachte, zo wordt mij in allerlei omgang vaak duidelijk. Het moderne denken heeft de nodige moeite zich een God voor te stellen, laat staan die lief te hebben boven alles.

Is er voor ons, moderne mensen, nog wel een mogelijkheid God lief te hebben? We gaan dat onderzoeken. God liefhebben boven alles lijkt een voorwaarde die vooraf gaat aan de mogelijkheid van de naastenliefde. Pas als we daar wat helderheid krijgen in onszelf en in ons geloof, kunnen we goed nadenken over deze liefde en de vormgeving ervan.

Voor in de agenda:

2023:
26 september
10 oktober
31 oktober
21 november
19 december

2024:
23 januari
6 februari
20 februari
12 maart
2 april
30 april
21 mei

Van 19.00 uur tot 21.00 uur
in het JBC

Naastenliefde als liefde voor de ander zoals voor mezelf. Ook hier hebben we niet zomaar helderheid. De naaste liefhebben als mezelf. Wie ben ik dan? Kan ik mezelf liefhebben? Wie heb ik dan eigenlijk lief? Als we hier wat in doordringen, in onszelf dus, dan kunnen we ruimte scheppen voor de naaste en waar nodig voor de naastenliefde.

Er zal veel te rade gegaan worden bij Bijbelse teksten, waardoor dat Grote Boek weer wat beter gekend kan leren worden. Bij de Bijbelstudieavonden is ds. Jan ter Avest de gids. De Bijbelstudie zal op dinsdag gehouden worden van 19.30 uur tot 21.00 uur in het JBC. U bent van harte welkom.

Bent u nieuwsgierig geworden na lezing van het bovenstaande? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier of bij Rients Stielstra, telefoonnummer (026) 495 49 58 of via e-mail pastoraat@dorpskerkrheden.nl. Bij hem kunt u ook meer informatie vragen.

Gegevens

Datum:
19 december 2023
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Categorie:

Locatie

Jonkvrouw Brantsen Centrum
Dorpsstraat 70
Rheden, 6991 HH Nederland
+ Google Maps

Organisator

Pastoraat