Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Concert Ventina Vocale

9 oktober | 15:30 - 16:30

vrije gift

 

In 2019 heeft projectkoor Ventina Vocale een prachtig concert verzorgd in een bomvolle Dorpskerk. We zijn heel blij dat zij ook dit jaar week naar Rheden willen komen om in de Dorpskerk op te treden. We zien er erg naar uit. Inmiddels is het programma bekend en treft u de informatie hieronder. U zult lezen dat zij hebben voor een programma van van een heel hoog muzikaal en technisch niveau. Voor iedere muziekliefhebber  zeer  de  moeite waard om te komen luisteren.

Het programma

Het programma van Ventina Vocale staat dit jaar in het teken van twee grote en twee kleinere werken uit de Barok. Het bekende koorwerk ‘Jesu, meine Freude’ van J.S.Bach stond al eerder op het programma. In dit prachtige, voornamelijk vijfstemmige werk worden koralen afgewisseld met snelle fuga’s en ingetogen delen en begeleiden orgel en cello een aantal delen. Daarnaast  hoort u het koor ook a capella en driestemmig.

Het andere grote werk, het Requiem in F klein van Heinrich Ignaz Franz Biber, is veel onbekender maar zeker niet minder interessant. Het wordt tot een van de meest indrukwekkende zettingen van een Requiemmis uit de 17e eeuw gerekend vanwege de expressiviteit in melodieën, prachtige akkoorden en tekstuitdrukking. De oorspronkelijke versie is geschreven voor koor, lage strijkers, trombones en orgel. De versie die u vandaag hoort is voor orgel en cello, waarbij het bijzonder is dat de celliste een vrijwel geheel zelfstandige partij voor haar rekening neemt.

Twee motetten van Johann Ludwig Bach (achterneef van Johann Sebastian) maken het programma compleet. Deze motetten worden door het koor a capella gezongen en geven het geheel afwisseling door de lichtere sfeer en de dubbelkorige opstelling.

Het koor

Ventina Vocale is een projectkoor, bestaande uit een twintigtal ervaren koorzangers. De leden zijn afkomstig uit verschillende delen van Nederland. Eenmaal per jaar komen de zangers enkele weekenden bijeen in Wageningen om een uitdagend programma in te studeren en enkele concerten te geven.

De dirigent

Saskia Regtering studeerde Schoolmuziek en Zang aan het conservatorium van Arnhem en Rotterdam bij Carolyn Watkinson en Harry van Berne. Tijdens haar opleiding volgde zij vier jaar koordirectie bij Rob Vermeulen. Naast Ventina Vocale dirigeert zij kamerkoor Poco Piu uit Nijmegen en Collegium Vocale Zutphen.

Gegevens

Datum:
9 oktober
Tijd:
15:30 - 16:30
Kosten:
vrije gift
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpskerk Rheden

Organisator

Werkgroep Cultuur