Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online Eredienst

24 januari | 10:00 - 11:00

Voorganger is ds. Tijs Nieuwenhuis.
Organist is Piet Cnossen

U kunt helaas niet in de kerk aanwezig zijn bij deze dienst, deze is alleen online mee te beleven. U kunt de dienst hier volgen.

De eerste collecte is bestemd voor KIA Jeugdwerk JOP, IBAN NL32 RABO 0355 2003 84.
De tweede collecte is bestemd voor de kerkhuishouding, deze keer voor de kosten van de weekberichten, IBAN NL56 RABO 0373 7276 31.

De liturgie voor de eredienst kunt u minimaal een dag van te voren vinden in het Weekbericht.

De eerste discipelen

Bij Marcus klinkt de boodschap over Christus kort en bondig. De tijd van Johannes is voorbij. De Messias die hij aankondigde is gekomen. Zelf is Johannes overgeleverd, over het hoe en wat zegt Marcus hier niets.

Jezus was na zijn doop in de Jordaan naar de woestijn gegaan en vervolgens onderneemt hij de tocht naar Galilea. Hier zal Hij actief blijven totdat Hij de weg naar Jeruzalem inslaat. In deze landstreek verkondigt Jezus het goede nieuws. Zijn woorden geven aan: de tijd van de Messias is aangebroken en het koninkrijk van God is nabij. En dan volgen twee oproepen: bekeer je en klamp je vast aan dit goede nieuws.

Marcus illustreert dit met twee voorvallen van een radicale ommezwaai en fundamenteel vertrouwen. Jezus ziet de vissers bij het Meer van Galilea en spreekt hen aan op het niveau van hun dagelijkse bezigheid. Hij beveelt hen bijna om met Hem mee te gaan. Ze laten meteen alles achter zich en volgen Jezus.

Hun beroep krijgt een totaal andere wending. Ze blijven nu op het droge en moeten op mensen gaan “vissen”. Dit beeld komt in het Oude Testament voor, maar dan steeds in ongunstige zin. Jezus geeft het een geheel nieuwe lading. Hij geeft er een positieve wending aan. Mensen, niemand wordt uitgesloten, worden uit de diepten van de zee – de chaos, de baaierd, de ondergang – naar het veilige land gebracht.

Het vakmanschap van Petrus en Andreas, Jakobus en Johannes, wordt in dienst genomen in en voor het Koninkrijk. Zij volgen het appèl van Jezus. En na hen een onafzienbare stoet mensen, die gehoor hebben gegeven aan de stem van de Roepende.

Gegevens

Datum:
24 januari
Tijd:
10:00 - 11:00
Evenement Categorie: