Amnesty International 50 jaar

Amnesty International (in 2011) 50 jaar

In het voorjaar van 1961 las de Engelse advocaat Peter Benenson in de krant dat twee Portugese studenten warenamnesty veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Ze hadden in een restaurant kritisch gesproken over de toenmalige dictator Salazár en een toast uitgebracht op de vrijheid. Hun straf leidde bij Benenson tot grote verontwaardiging en hij begon ‘Appeal for Amnesty’.

Vanaf dat moment waren prisoners of conscience het terrein van Amnesty International: mensen die vastzitten vanwege hun overtuiging (politiek, religieus, seksueel) en geen geweld gebruikt hebben. 

Amnesty International werd verreweg de grootste mensenrechtenorganisatie ter wereld. Vestigde kantoren in meer dan vijftig landen. Bracht tienduizenden rapporten uit. Publiceerde de namen van honderdduizend slachtoffers. 

amnestyAmnesty heeft de wereld veranderd. Amnesty zette marteling, politieke moorden, verdwijningen, geweld tegen vrouwen en andere onderwerpen op de agenda van de internationale gemeenschap.

Amnesty groeide uit tot ’s werelds grootste organisatie tegen de doodstraf en zette zich de afgelopen vijftig jaar in voor talloze individuen. Dat leidde in veel gevallen tot vrijlating, bescherming tegen marteling en verdwijning of uitstel van executie. 

Amnesty brief acties
Schrijven helpt!
Er zijn de afgelopen (50) jaren duizenden mensen vrijgelaten omdat er over de hele wereld brieven aan autoriteiten werden geschreven. 

Mededeling voor briefschrijvers
Er gaat iets veranderen. We hebben bericht gekregen van Amnesty International te Amsterdam dat er geen Nederlandse brieven geschreven moeten worden aan de ambassades in Nederland of België.
Gevraagd werd om een Engelse kopie van de originele brief naar de ambassades te sturen. Ambassades hebben een rapportageplicht richting autoriteiten in het desbetreffende land.
Vanaf september van dit jaar gaan we hiermee beginnen. 

Namens de Amnesty Schrijfgroep Rheden
Wil Kuiper