Thomas Hontelez was te gast in de live uitzending ‘Wandelen naar wijsheid’ van Groep OLIVE op zondagmiddag 21 maart. Wat is het een mooie middag met een inspirerend gesprek geworden. Dat blijkt ook wel uit de vele positieve reacties die we van zowel kijkers in Rheden als elders uit Nederland kregen.

Het thema van deze middag was pelgrimeren. Thomas kwam vertellen over zijn wandeltocht van Nijmegen naar Istanbul, het werd een pelgrimage. Hij heeft verteld over zijn avonturen op zijn tocht en met ons gedeeld wat hij onderweg geleerd heeft.

Een pelgrim leeft eenvoudig. Hij of zij heeft weinig bij zich, alles moet in de rugzak passen. Alle rijkdom kun je vergeten, want alles wat je nodig hebt, zit al in je.

Een pelgrim stelt zich open voor anderen. Dit is noodzakelijk, want zonder hulp van anderen kom je niet verder. Vooroordelen over anderen vallen weg. Thomas vertelde dat de Nederlanders hem waarschuwden dat de Duitsers niet erg behulpzaam zouden zijn, de Duitsers waarschuwden hem op hun beurt voor de Oostenrijkers en zij waarschuwden hem weer voor de inwoners van de Oostbloklanden. Maar in ieder land werden hem eten, drinken en slaapplaatsen aangeboden en in Bulgarije stond het hele dorp om hem heen om hem te helpen.

Aan het eind van het gesprek had Thomas een mooie oefening voor de kijkers thuis en heeft hij hen meegenomen op de eerste stappen van hun eigen pelgrimstocht.

Uiteraard kan niet alles hier beschreven worden wat ter sprake gekomen is. Heb je deze inspirerende uitzending gemist of wil je het gewoon nog eens terugzien? Dat kan! De hele uitzending kun je hier terugkijken.

Het boek ‘Wandelen naar wijsheid’ van Thomas Hontelez kan nog besteld worden. Meer informatie hierover en over Thomas zelf is te vinden op www.trekkingthomas.com.