De veertigdagentijd is een tijd van bezinning en tot rust komen. Van oudsher wordt er gevast. Tegenwoordig worden op allerlei manieren aan ‘vasten’ en bezinnen gedaan. Misschien is één van onderstaande vormen van bezinning iets voor jou?

Veertig dagen, veertig verhalen

Zeven vertellers werken samen in een uniek, digitaal initiatief. Vanaf Aswoensdag 17 februari tot Paaszondag 5 april 2021, is er elke dag een nieuw, inspirerend verhaal op weg naar Pasen.

De vertellers presenteren online hun verhalen tijdens de veertigdagentijd. Van maandag tot en met zaterdag is er een gefilmde vertelling, op de zondag is er een kookfilmpje. Elke week heeft een eigen thematiek dat past binnen een overkoepelend thema: pelgrimage. De ene keer gaan de verhalen over vertrekken, ontdekken of schuilen, de andere keer over vallen en opstaan, strijden, uitzien of thuiskomen. De gekozen aanpak is breed, met korte verhalen uit allerlei culturele en religieuze tradities.

Kijk op www.40verhalen.nl.

Financiën

Als er een gebied is waarin veel mensen onrust ervaren, dan is dat wel rondom hun financiën. De Bijbel biedt ons echter ook op financieel gebied veel handvatten. Het 40-dagenproject is een gezamenlijk initiatief van Gabriël en Stichting Encour omtrent financiën. Met deze alternatieve invulling van de vastentijd word je uitgedaagd om meer te leren over de Bijbelse lessen die te maken hebben met geld en hoe je dit praktisch vorm kan geven. Om zo toe te leven naar het moment dat Jezus ons heeft vrijgekocht op Goede Vrijdag.

Als je meedoet, ontvang je iedere dag een e-mail met een toepasselijke Bijbeltekst die te maken heeft met geld, een overdenking hierbij die uit het leven is gegrepen, een uitspraak en een opdracht waarmee je de Bijbelse lessen in de praktijk kunt brengen.

Meer informatie en aanmelden kan via www.gabrielfb.nl.

40 ideeën voor de veertigdagentijd

De eo heeft 40 tips om ‘back to the basics’ te gaan en te bezinnen op je geloofsleven. Van oudsher heeft de veertigdagentijd drie pijlers: gebed, soberheid en solidariteit. Daarom zijn de tips ook volgens deze drie categorieën ingedeeld.

https://visie.eo.nl/artikel/2016/02/40-ideeen-voor-de-veertigdagentijd

Veertigdagentijdkalender Petrus

De Petrus-veertigdagentijdkalender 2021 “Ik ben er voor jou” van de PKN daagt je uit tot bezinning in de veertig dagen op weg naar Pasen. Deze kun je binnenkort gratis in je brievenbus ontvangen.
Vraag de kalender hier aan.

Volg je de kalender liever online? Dat kan via petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijd.