Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Thema-avond: Grenzen zonder grens

26 januari 2024 | 20:30 - 22:15

Nellie Markus is drama-therapeute en zij is betrokken bij Nuestros Pequenñs Hermanos in Mexico. Zij biedt aan jongeren in Mexico creatieve projecten aan die hen helpen om (traumatische) ervaringen uit het verleden een plek te geven.

Het programma van dit Thema Café bestaat uit twee delen: Voor de pauze bekijken we de korte film ‘Limites sin Limite’ gemaakt door deze jongeren. Na de pauze geeft Nellie Markus een lezing over o.a. het boek ‘Vertel me het einde’ van Valeria Luiselli. Bij beide onderdelen is er voldoende ruimte om hierover vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De film ‘Limites sin Limite’ (Grenzen zonder grens) gaat over waarom Mexicanen de grens oversteken naar de Verenigde Staten. De jongeren zijn de spelers in de film en hebben dit thema gekozen omdat het vluchtelingenvraagstuk in heel veel landen speelt, ook in Europa. Zij willen graag laten zien dat niemand zomaar vlucht en dat we over dit vraagstuk moeten nadenken en hiervoor een humane oplossing moeten vinden. Het is geen perfecte film, in die zin dat er met simpele apparatuur gewerkt is, maar je wordt er zeker wel door geraakt.

De hoofdpersoon in het boek ‘Vertel me het einde’ is Valeria. Zij is tolk bij de immigratierechtbank in de VS en moet ieder kind dat de grens zonder ouder is overgestoken 40 vragen stellen. In theorie makkelijk, maar in de praktijk is het ongelooflijk moeilijk om de verbrokkelde verhalen van de kinderen op papier te krijgen. Deze kinderen jagen niet de Amerikaanse droom na maar vluchten uit de nachtmerrie waarin ze leven.

Plaats: Dorpskerk
Datum: vrijdag 26 januari 2024
Tijd: 20.30 uur,
deuren open om 20.15 uur

Gegevens

Datum:
26 januari 2024
Tijd:
20:30 - 22:15
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpskerk Rheden
Dorpsstraat 51
Rheden, 6991 HE Nederland
+ Google Maps

Organisator

Groep OLIVE