We zijn blij dat we Alie Noorlag mogen verwelkomen in ons Thema Café in aanloop naar de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Alie Noorlag is auteur, haar boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn zowel in het Nederlands als in het Duits verschenen. In ‘Een leven lang gezwegen’ staan getuigenissen van voormalig NSB-ers en hun familie. Ook heeft ze onderzoek gedaan naar een Duitse jurist ten tijde van de oorlog en hierover verscheen ‘Hermann Johannes Conring. Trouw aan een misdadig systeem’.

Haar laatste boek is getiteld ‘Batterie Delfzijl. Het was niet hun oorlog’. De novelle vertelt het waargebeurde verhaal van de Duitse soldaat Otto Tumbrink en de Nederlandse Freeke Scheeres, twee jonge mensen die elkaar aan het einde van de oorlog ontmoeten. Samen dromen ze van een toekomst na de oorlog, waarin ze een nieuw leven kunnen opbouwen. Helaas wordt hun hoop wreed verstoord. Otto komt om als hij een 15-jarige jongen probeert te redden die een voetbal in een mijnenveld geschoten heeft en Otto heeft zijn dochter daardoor nooit gekend.

Alie Noorlag geeft lezingen en rondleidingen bij Gedenkstätte Esterwegen, een gedenkplaats voor 15 concentratiekampen in Duitsland net over de grens bij de provincie Groningen. Ook zit ze in het Comite Stolpersteine Gemeente Stadskanaal en doet daar o.a. onderzoek naar Joodse families.

Plaats: Dorpskerk
Datum: vrijdag 19 april 2024
Tijd: 20.30 uur, deuren open om 20.15 uur